Partier byter fot om arbetsrätten

Inför valet är arbetsrätten en fråga där flera partier bytt position. Moderaterna har närmat sig socialdemokraterna. Tidigare ville partiet ersätta kollektivavtal med individuella avtal och tillåta fler undantag från turordningen vid uppsägningar.

Anna Kinberg representerade moderaterna i arbetsmarknadsutskottet år 2001.

– Svensk arbetsrätt skyddar idag den som har lyckats ta sig in på arbetsmarknaden, och den gör det på bekostnad av den som inte lyckas göra det. Den lagstiftningen passar inte vår tids samhälle. Samtidigt som den skyddar gamla strukturer och privilegier hindrar den nya företag och jobb. Därför måste den förändras i grunden för att skydda människornas rättigheter istället för pamparnas, sa Anna Kinberg i riksdagen i oktober 2001.

Inte så viktigt längre
Nu, efter partiledaren Fredrik Reinfeldts förändringar, säger moderaterna att en ändring av arbetsrätten inte är så viktig.

Sänkta skatter och ersättningsnivåer i socialförsäkringarna är viktigare för att öka sysselsättningen.

– Vi har landat i slutsatsen att det är mer centralt att få ordning på arbetsmarknaden, genom att det lönar sig bättre att arbeta och att det blir enklare att anställa, än att börja gräva upp anställningsskyddet. Det fungerar i huvudsak väl idag, säger Anders Borg, moderaternas chefekonom.

Bland småföretagare finns det dem som tycker att det är jobbigt och osäkert att anställa. Tror du inte att det ligger någonting i det?

– Det är en uppfattning som många företagare ger uttryck för, i huvudsak menar vi att arbetsrätten fungerar väl och att de flesta småföretag, inte minst med de undantag som finns, kan hantera den situationen, säger Anders Borg.

C närmar sig m
Centerpartiet har nu istället närmat sig moderaternas gamla position. Avtal bör mer slutas på företagsnivå i stället för på central nivå och fler än två personer undantas från turordningsreglerna vid uppsägning.

– Idag ser vi ett facit av hur en arbetsmarknad som inte är flexibel och rörlig fungerar. Ekonomin går som tåget och ändå blir väldigt många människor stående på perrongen. Vi har tittat på just småföretagen. De upplever själva att Las och arbetsrätten är väldigt stelbent. Då lyssnar vi på dem, säger centerns ekonomiska talesman Roger Tiefensee.

Ligger närmare s
Anders Borg erkänner att moderaterna nu ligger närmare socialdemokraterna i sitt försvar av exempelvis kollektivavtalen.

– Det är väl så att vi och socialdemokraterna i olika frågor ligger nära varandra. Det här är en av dem. Vi kan ju inte bestämma vår position utifrån vad socialdemokraterna befinner sig, utan utifrån hur vi anser att man ska lösa samhällsproblem, säger moderaternas chefekonom Anders Borg.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".