Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre jobb på myndighet när den flyttar

Publicerat tisdag 15 augusti 2006 kl 05.00

Rekryteringen av ny personal till de statliga myndigheter som ska utlokaliseras från Stockholm är i full gång. Tanken med utlokaliseringen var att ge nya jobb på de orter som drabbats av försvarets nedläggningar. Men nu säger både Folkhälsoinstitutet och Konsumentverket att det inte blir så många jobb som utlovats.

På Konsumentverket räknar man med att ha 130 anställda när flytten till Karlstad är genomförd. Det är 30 färre än planerat.

– Även i förhållande till vår egen siffra är det här betydligt lägre. Det beror framförallt på att vi har ju släppt två delar av verksamheten. Vårt labb har förts över till Energimyndigheten och tidningen Råd & Rön har överlåtits till Sveriges konsumentråd. Sedan gör vi i samband med omlokaliseringen vissa rationaliseringar. Ett antal tjänster försvinner i samband med det, säger Lars-Ola Hansson, administrativ chef på Konsumentverket.

Stor oro för brist på personal
När beslutet att flytta flera statliga myndigheter kom förra året var oron stor för att det inte skulle finnas tillräckligt kompetent personal på de nya orterna.

Nu säger både Konsumentverket och Statens Folkhälsoinstitut att nyrekryteringen går över förväntan, men ändå blir det färre jobb än planerat.

När Konsumentverket flyttar till Karlstad försvinner 30 av 160 utlovade arbetstillfällen. Statens folkhälsoinstitut räknar med att bara tillsätta 120 av de totalt 150 tjänster som har utlovats i Östersund.

Flyttkostnader orsaken
Enligt Ulla Marklund, samordningschef på Folkhälsoinstitutet, är de stora kostnaderna för flytten en orsak. Hittills har 56 nyanställningar gjorts. Men 95 anställda har sagt att de kommer att lämna myndigheten. Om staten inte skjuter till extra pengar blir det tufft att klara rekryteringen längre fram.

– Än så länge har vi skött allt inom vår vanliga budget. Det är ännu osäkert hur mycket ersättning vi kommer att få för själva omflyttningen. Det ser betydligt mer oroande ut inför nästa budgetår, säger Ulla Marklund på Folkhälsoinstitutet.

Facket rädd att fler följer efter
Redan i våras varnade fackförbundet ST för att kostnaderna kommer tvinga myndigheterna att dra ned på personal. Enligt förbundets beräkningar kommer flyttkarusellen att kosta minst 1,6 miljarder kronor och nu är man rädd för att flera myndigheter kommer att följa i Konsumentverkets och Folkhälsoinstitutets spår.

ST:s ordförande Annette Carnhede är mycket kritisk och hävdar att både resultat och arbetsmiljö kommer bli lidande om en nyanställd tvingas arbeta för två.

– Dessutom blir det ett politiskt svek, för man har lovat de här kommunerna ett visst antal nya jobb som ersättning för de nedlagda förbanden. Om man då inte kan leva upp till det blir det ju också ett demokratiskt dilemma, säger Annette Carnhede, ordförande för fackförbundet ST.

Sara Pramsten
sara.pramsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".