Få tillbaka till arbete efter lång sjukdom

Sjukfrånvaron har gått ned under längre tid men bland dem som har de allra längsta sjukdomstiderna är det få som kommer tillbaka i arbete. Över en halv miljon människor får sjuk- och aktivitetsersättning, tidigare förtidspension, och av dem är det bara 6 000 per år som kommer tillbaka till arbetslivet.

6 000 per år är för lite, säger Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassan.

– Problemet är att de tenderar att bli kvar i sjuk- och aktivitetsersättning, det är vårt stora bekymmer. Det är vår stora utmaning att se till att skapa ett utflöde ur sjuk- och aktivitetsersättningen, nu är det utflödet för litet, säger Bertil Thorslund.

Ersatt gamla förtidspensioneringen
På fem år har antalet personer som får sjuk- och aktivitetsersättning ökat med över 100 000. Ersättningen har ersatt den gamla förtidspensioneringen och sjukbidraget.

Årligen lämnar 50 000 systemet främst genom ålderspension men lika många nya förs in i bidragsformen årligen.

Nästan 450 000 som får ersättningen har fått den på obegränsad tid, vilket kan liknas vid en förtidspensionering.

Mindre pengar och mindre hjälp
Principen för sjuk- och aktivitetsersättningen är att den som får bidraget får mindre pengar och mindre hjälp. Tanken är att den sjuka ska ta sig ut på arbetsmarkanden igen, men i praktiken händer inte mycket i den vägen. Bara 6 000 tar sig årligen ur bidragsformen för ett jobb.

– Utflödet ur sjuk- och aktivitetsersättningen är helt avgörande för att lyckas med det vi föresätter oss. Det viktigaste där är att vi får möjligheter att arbeta med dem som befinner sig i sjuk- och aktivitetsersättningen under tiden de är där. Där har vi ett bekymmer med administrationens resurser, säger Bertil Thorslund på Försäkringskassan.

Vill inte kalla det förstidspension
Även om systemet i mångt och mycket liknar en förtidspensionering är Försäkringskassan noga med att påpeka att det inte handlar om förtidspensionering eftersom tanken är att den sjuka ska ta sig ut på arbetsmarknaden igen.

Frågan är vad den sjukskrivne tjänar på namnbytet?

– Den sjukskrivne tjänar inte något speciellt på det här. Det här är en konsekvens av att vi har ett regelverk som är beslutat av riksdagen som ser ut på det här viset. Det finns tre olika förmåner i sjukförsäkringen och det är viktigt att folk hamnar i rätt förmån – sjukpenning, rehabiliteringspenning eller sjuk- och aktivitetsersättning, säger Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassan.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".