Lundby-Wedin mot Olofsson om jobben

På måndagskvällen möttes LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin och centerledaren Maud Olofsson i en debatt som till största delen kom att handla om hur man ska skapa fler jobb.

Maud Olofssons recept är att skapa fler småföretag. Men Wanja Lundby-Wedin menar att det inte är fler företag som behövs, utan företag som växer och kan anställa.

– Jag tror att det viktiga att fundera över är hur vi får de företag som nu är etablerade att växa så att vi får företag som anställer. Jag möter inte det att det svåraste för dem är arbetsgivaravgiften och arbetsrätten, säger hon.

Många nya företag redan
Wanja Lundby-Wedins argument för sitt resonemang är att det förra året startades fler nya företag än något år under den senaste 15-årsperioden.

Maud Olofsson mötte LO-ordföranden på hemmaplan i en välbesökt idrottshall i Robertsfors i Västerbotten.

Maud Olofsson drev sin linje hårt – att underlätta för småföretagen att anställa, bland annat genom att sänka arbetsgivaravgifterna och att ta bort det förlängda sjuklöneansvaret som ligger på företagen.

– Jag tycker att man ska kunna stimulera människor att starta eget företag sedan de har sparat ihop en slant, och det kan vi skattegynna, säger Maud Olofsson.

Vill se ett annat samhälle
Wanja Lundby-Wedin säger att hon vill se ett annat samhälle där politiken ska skapa tillväxt och omfördela det som produktionen ger.

– På det sättet kommer man också skapa människor som är trygga nog att våga. Man får en bra utbildning, man vet att man har schyssta villkor om någonting händer i livet, då vågar jag satsa, säger Lundby-Wedin.

Kritiken mot Ams kom upp igen
Under debatten återkom centerledaren Maud Olofsson till kritiken av Ams förmåga att få människor i arbete.

– Jag tror att det finns några fler som skulle kunna vara med och förmedla jobb och hjälpa till. Vi har lagt ett förslag när det gäller ungdomar där vi säger så här: alla dem som förmedlar ett jobb, och där ungdomen har haft kvar sitt jobb efter ett år kan få en bonus. Lika väl som vi betalar Ams kan vi väl betala en facklig organisation, en ideell förening, ett privat företag som förmedlar jobb till unga. Jag tror att det är jätteviktigt att vi försöker att tänka nytt, säger Maud Olofsson.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".