Turister belastning för Gotlands sjukvård

Sjukvården på Gotland är i ekonomisk kris och har ett underskott på 77 miljoner kronor. Sjukvården är anpassad för öns 57 000 innevånare men under sommarveckorna flyttar över en halv miljon turister till Gotland. Det gör att man måste anställa i stället för att dra ned under sommarmånaderna.
Nu har Visby lasarett för första gången öppnat en helt ny mottagning – dit bara turister får komma. Under sommaren fördubblas besöken på akutmotagningen och patienttillströmningen till vårdcentralerna ökar med 75 procent. Samtidigt som kostnaderna för att ge allt fler turister vård ökar stiger också kostnaderna för att vårda gotlänningarna på specialistavdelningar på fastlandet. I år måste sjukvården på Gotland spara minst 30 miljoner kronor. Samtidigt försöker kommunen få extrapengar från staten. – Det kommer fler och fler turister till vårdcentralerna här, säger Magne Hovland, informationsansvarig på Visby Lasarett. det verkar nästan som att många fastlänningar helt enkelt väljer att planera in ett läkarbesök när de är på Gotland med åkommor och krämpor de annars skulle sökt för på sin hemort. Hur länge till klarar Gotland att ta de här ökade kostnaderna på miljoner varje sommar? – Det är en mycket bra fråga och det är en fråga vi som jobbar inom hälso- och sjukvård på Gotland ställer oss varje dag. Det verkar som om det inte kan hålla på i evighet. Underskottet bara ökar för varje år och någonting måste hända.
Leif Eriksson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".