Nystart för Tenstas betonglägenheter

Sveriges första bostadsmässa med miljonprogrammet i centrum, Tensta Bo 06, inleds på torsdag. En utställning om hur de här bostadsområdena ska renoveras och förnyas.

Betonghusen fungerar mycket bra, när de nu saneras, säger Lars Björk, vid kommunala Familjebostäder, som visar upp en nysanerad betonglägenhet.

– Det är betongtema. Dels ligger den i en betongförort och dels har vi gjort en del inredningsdetaljer som slipat betonggolv, råa betongväggar, moraklocka i betong, balkongmöbler i betong. Det är läcker betong, säger han.

Betong är positivt för dig?

– Det är mycket positivt. Det är ett bra och vackert byggnadsmaterial. Det vill vi visa med den här lägenheten.

Men det brukar förknippas med miljonprogrammet och då blir det liksom negativt?

– Ja, det här är miljonprogram och vi vill visa att miljonprogrammet är någonting bra. Det är fina lägenheter, det är lätt att förändra dem och vi kan få fram fina lägenheter med betong, säger Lars Björk.     

Visningslägenheten var från början två treor. Nu har man gjort hål i betongen, gjort en trappa och fått en fyra plus en etta varav fyran i etage.

Byggsystemet heter system66 och användes av byggbolaget Olsson och Skarna från 1966. Det kostar mellan 250 - och 300 000 att göra en sådan här lägenhetssammanslagning och det anses vara billigt.

Det är sådana här lösningar som ska till för att fräscha upp de slitna miljonprogramsområdena. Det rör sig om 900 000 lägenheter i landet, som nu kommit upp i 40-årsåldern.

Felet är att det nästan bara byggdes trerummare då. Men det passar dåligt i dag för de stora familjerna. Fler stora lägenheter kan göra Tensta bättre.

– Det tror jag definitivt. Av 920 lägenheter i Tensta idag har vi en femma. Här har vi en möjlighet att skapa fler, säger Lars Björk.

Det blir stort och fint, men vem betalar det? Blir det hyresgästen?

– Vår policy är att ta ut ombyggnader på hyran. Vi har en femrummare på 120 kvadratmeter som i ombyggt skick kommer att kosta 8350 kronor. Det tycker jag är en rimlig hyra, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".