Allt vanligare med mutor till inköpare

Den som tar emot en personlig gåva när man köper in varor eller tjänster åt sina arbetsgivare gör sig skyldig till mutbrott. Ändå blir det allt vanligare att inköpare på företag eller i offentlig verksamhet erbjuds och accepterar gåvor.
Torbjörn Linde på Institutet mot mutor är oroad. – Marknadsförarna idag är väldigt aggresiva och försöker hela tiden hitta personliga förmåner, att man får någonting när man köper någonting för arbetsgivarens räkning. Det kan vara en freestyle, en kamera eller en cykel. Någonting som man använder huvudsakligen för privata ändamål, säger Torbjörn Linde. Gåvorna kan tyckas obetydliga men skadar ändå företagen eftersom de kan göra att man köper in sämre produkter. Att det blir gåvorna istället för pris och kvalité som avgör vad man väljer. I lagens mening betraktas den här sortens gåvor som mutor och den som erbjuder dem kan dömas för bestickning – oavsett om det man får eller ger kostar några hundra eller flera tusen. Varje år fälls mellan 15 och 20 personer för mutbrott. Men mörkertalet är stort. De flesta fall hamnar aldrig i domstol. Torbjörn Linde tycker att polis och åklagare borde göra betydligt mer. – Det är väldigt svårt att bevisa. Det är relativt lågt straffvärde, det är böter. Det finns väldigt många fall som man skulle vilja titta på men man har inte resurser.
Mattias Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".