Forna Jugoslaviens ledare i unikt möte

Presidenterna från de forna fiendeländerna på Balkan håller ett unikt möte idag i den bosniska huvudstaden Sarajevo, staden som under 43 månader av krig belägrades av serbiska trupper. Dagens möte ska leda till lättnader vad gäller rörelsefrihet och handel.

Det är första gången sedan kriget, som Kroatiens, Bosniens och Jugoslaviens ledare möts hemma på Balkan, för att diskutera de stora gemensamma problem länderna har. Flyktingar fortfarande ett problem efter kriget Ett stort problem är dom flyktingskaror som den etniska rensningen ledde till. Trots att kriget tog slut för sju år sedan så bor merparten av de fördrivna fortfarande i flyktingläger eller i hus som ägs av någon annan. Ökad rörlighet mellan länderna Nu ska det bli lättare för de att röra sig mellan länderna. Både Bosnien och Kroatien har varit mycket restriktiva med att ge visum till fördrivna som vill besöka sina gamla hemtrakter, släktingar och vänner. Samarbete mot organiserad brottslighet Handelshindren ska också minskas och samarbetet mot den organiserade brottsligheten ska förbättras. De som verkligen kunnat berika sig på uppdelningen av Jugoslavien i fem olika stater, är de kriminella. Smugglare av narkotika, cigaretter, vapen och människor. Jugoslaviens president mottogs kyligt När mötet inleddes på förmiddagen så var ändå mottagandet av Jugoslaviens president, Vojislav Kostunica, något frostigt. Demonstranter krävde att han skulle be om ursäkt för föregångaren Slobodan Milosevic illdåd i Bosnien.

Christina Gustafsson, utrikesreporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".