Telekombråk i Tyskland

Det har blåst upp till politiskt bråk i Tyskland om det tidigare statliga telekombolaget Deutsche Telekom. Historien liknar i mångt och mycket den som utspelats kring svenska Telia.
Tyskland har sin egen Teliaskandal. Det statliga telekombolaget privatiserades för sju år sedan. Precis som i Sverige prisades aktien som folkaktie. Och precis som i Sverige har de småsparare som köpte den blivit ruinerade. Det ständiga leendet hos Deutsche Telekoms vd Ron Sommer, som för sju år sedan vann aktiespararnas förtroende, håller nu i stället på att reta gallfeber på dem. För nu finns det sannerligen inget mer att le åt. Huvudägaren med 43 procent, tyska staten och därmed också regeringen, vill hitta en lösning som gör att den i höstens val inte ska få skulden för eländet. Därför spekuleras det i Tyskland sedan en tid om att regeringen vid morgondagens styrelsemöte ska driva igenom ett chefsbyte. Som regeringens kandidat på chefsposten har teknikchefen inom bolaget Gerd Tänzer pekats ut. Men frågan är om regeringen vågar göra slag i saken. Gerd Tänzer är nämligen sedan länge medlem i socialdemokratiska partiet. Oppositionen, huvudutmanaren i höstens val, kristdemokratiska CDU, har naturligtvis inte missat chansen att förklara att det här inte är något annat än svågerpolitik som ytterligare raserar förtroendet för bolaget. Så frågan kvarstår: Vågar regeringen driva igenom ett chefsbyte. En sak är i alla fall klar, osäkerheterna kring chefsskapet har bara i dag fått aktiekursen att falla ytterligare sju procent. Och 20 000 anställda har skrivit under ett upprop om att hålla deras företag utanför politiken så att det inte ska skadas ytterligare. Det som skulle vara en politisk räddningsaktion för Kansler Schröder kan mycket väl bli just den politiska belastning han ville skydda sig ifrån.
Stefan Winiger, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".