Sedan två veckor tillbaka är betalstationerna nedsläckta.

Vägverkets prislapp: 1,9 miljarder kronor

Det sju månader långa försöket med trängselskatt i Stockholm har nu summerats. Bilisterna har betalat nästan 400 miljoner i skatt, men kostnaderna har varit stora.

Magnus Bengtsson som är Vägverkets driftschef för försöket har utrett vad prislappen har hamnat på.

– Hela Vägverkets försök med trängselskatter går på 1,9 miljarder kronor. Då ingår investeringskostnaden och även driftskostnaden, säger han.

Nu står betalstationerna i Stockholms utkanter nedsläckta och transpondrarna ska lämnas tillbaka.

Försök i sju månader
Under de sju månader som försöket har pågått har bilisterna betalat nästan 400 miljoner i skatt. Men kostnaderna har varit stora. Investeringarna och driftskostnaderna har gått på 1,9 miljarder kronor under våren.

Kritikerna menar att livslängden på systemet är kortare än vad Miljöavgiftskontoret räknar på. Om försöket skulle permanentas räknar man med en driftskostnad på 250 miljoner om året. Det kan också vara lågt räknat.

Tycker du nu att försöket med trängselavgifter är ekonomiskt försvarbart?

– Jag har svårt att uttala mig överhuvudtaget om det. Vägverket har fått i uppdrag av regeringen att utföra det här. Det tycker jag att vi har gjort bra, säger Magnus Bengtsson. 

Många bilister har tyckt att procedurerna för att betala avgifterna har varit krångliga och lätta att glömma bort.

Var 23:e avgift glömdes bort
Under våren har 643 000 betalningspåminnelser med extra avgift skickats ut. Det betyder att var 23:e trängselavgift har glömts bort.

Men Magnus Bengtsson på Vägverket tycker ändå att systemet fungerar bra.

– Vi tycker fortfarande att det är väldigt bra siffror. I en internationell jämförelse med andra system kan man säga att de har bra många fler, säger han.  

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".