Politiskt fiasko hotar Deutsche Telekom

I Tyskland talas det allt mer om att regeringen i morgon kommer att driva igenom ett chefsbyte inom Deutsche Telekom. Men regeringens kandidat är omstridd och chefsbytet kan mycket väl utveckla sig till ett politiskt fiasko.
Under helgen pekades Gerd Tänzer, i dag teknikchef inom Deutsche Telekom ut som regeringens kandidat till att ersätta dagens VD Ron Sommer. Men det kommer i så fall inte att bli ett smärtfritt chefsbyte. Ron Sommer ska nämligen ha sagt att han inte tänker ge sig utan strid. Så sent som i torsdags förklarade en enig styrelse sitt förtroende för honom och flera styrelseledamöter har sagt att de tänker träda tillbaka om regeringen driver igenom att Gerd Tänzer blir ny VD. Många bedömare i Tyskland ifrågasätter dessutom att han är rätt person för att vända riktning på den dalande aktiekursen och han saknar dessutom stöd inom företaget. Det är bara facket som väntas stödja Gerd Tänzer för som gammal socialdemokrat väntas han inte i första hand lösa bolagets problem med massuppsägningar. Många bedömare har också sagt att man på ett skepp i nöd inte börjar med att kasta kaptenen överbord. Så frågan är om regeringen Schröder vågar driva igenom ett chefsbyte i morgon och utsätta sig för ankagelser om nepotism när man ger jobbet till en partibroder. Klart är att osäkerheterna kring chefsskapet inte gynnar bolaget. Under förmiddagen sjönk aktiekursen med ytterligare sju procent och 20 tusen anställda vädjar nu i ett upprop om att hålla företaget utanför politiken för att det inte ska skadas ytterligare. Stefan Winiger Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".