Flera nya etanolfabriker byggs i landet

Höga bensinpriser och den nya tullen på etanol banar väg för svenska etanolfabriker. Bio Fuel Industries som arbetar med etanolproduktion längs norrlandskusten är en av alla de som har planer på att bygga etanolfabriker.

– De troligaste orterna är Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå för de första anläggningarna i det här programmet. Sedan behövs det byggas fler anläggningar. Då kan Storuman och Lycksele vara aktuella, berättar Jan Lindstedt, som sitter i ledningen för Bio Fuel Industries.

Idag är sockerrör och vete de vanligaste råvarorna i etanolen. Men Bio Fuel Industries råvara är skog, eller snarare spill från skogsindustrin.

Oljeberoendet ska minska
Det är flera faktorer som gör att etanolproduktion är så intressant just nu. Inte minst oljekommissionens slutrapport från i juni som fastslog att oljeberoendet måsta minska och att man måste satsa på alternativa drivmedel.

Flera etanolfabriker planeras i landet, till exempel i Kalmar, Karlskoga och Sveg, och i Norrköping där det redan finns produktion men där man planerar en ny, större anläggning.

Bio Fuel Industries har redan en försöksanläggning i Örnsköldsvik.

Skapar sysselsättning i industrin
Under hösten slutför man en förstudie som bland annat handlar om var de nya etanolfabrikerna ska byggas med start 2009.

Jan Lindstedt hoppas mycket på framtiden.

– Det kommer att bli ett stort antal anläggningar i landet. Dessutom kommer det att skapa sysselsättning i verkstadsindustrin, i konsultverksamhet och liknande när vi är teknikledande och kan leverera anläggningar inte bara i den här regionen utan över hela Sverige och världen, säger han.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".