UD utreder nota för Libanonevakuering

Utrikesdepartementet, UD, utreder just nu om flyg- och försäkringsbolagen kan vara skyldiga att stå för en del av kostnaderna i samband med evakueringen från Libanon. UD kan på så sätt spara ett antal miljoner av de 100 miljoner kronor som regeringen skjutit till.

– Ja, staten ska inte betala mer än vad staten behöver betala. Är det så att kostnaderna i stället kan tas av reseföretag eller av försäkringsbolag, tycker vi det är bättre, naturligtvis, säger kabinettssekreterare Hans Dahlgren.

På UD:s kontor i Stockholm växer högen med räkningar från Räddningsverket och från de båt- och flygbolag som anlitats i evakueringen av svenskar från Libanon.

Pågår ännu
Evakueringen är nu avslutad. Hittills har runt 8 400 personer evakuerats, av dem över 7 800 med hjälp av utrikesdepartementet, som beviljats extramedel från regeringen för att kunna få hem alla som vill.

53 miljoner har betalats ut och UD tror att slutnotan kommer att hamna på omkring 100 miljoner kronor.

Men de undersöker alltså nu de juridiska möjligheterna att få flygbolag, researrangörer och försäkringsbolag att stå för en del av kostnaderna.

– Jag skulle föreställa mig att vi också tar in synpunkter från andra länder, hur andra länder har hanterat det här. Vi jämför också med vad som hände efter flodvågskatastrofen i Sydostasien, säger han.

Flygbolag förvånat
Diskussionerna på UD möts med stor förvåning på flygbolaget KLM, som flyger mellan Sverige och Libanon och vars plan chartrats av flera länder under evakueringen.

Presschefen Bart Koster menar att det är en absurd idé att tvinga flygbolagen att bekosta evakueringen. Han säger att staten eller möjligen arbetsgivarna borde stå för det.

– Jag tycker det är en ganska konstig situation. Varför skulle flygbolagen stå för det? Det är absurt, säger han.

Bart Koster tror inte att KLM har någon möjlighet att få hjälp från försäkringsbolag, om nu Svenska UD bestämmer sig för att rikta krav mot just KLM. Han menar att det är en fråga som borde tas upp på EU-nivå.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".