Kritik mot USA:s syn på aidsbekämpning

På den stora aids-konferensen i Toronto, Kanada, har USA:s officiella politik för bekämpning av hiv och aids åter blivit föremål för bittra diskussioner och demonstrationer.

USA gynnar den så kallade ABC-strategin, med avhållsamhet som det främsta medlet mot infektionen, och kondomer först på sista plats.

”Visst har USA anslagit 15 miljarder dollar till kampen mot aids. Men pengar är inte alltid något gott, när det åtföljs av en dålig politik” sa Jodi Jacobson, från den amerikanska organisationen Hälsa och Jämlikhet, inför den största aids-konferensen någonsin med över 20 000 deltagare.

”Människor är sexuella varelser, och sex är en självklar del av mänskligt liv” tillade hon.

Bush initiativ
ABC-planen, där ABC är förkortningen på engelska för avhållsamhet fram till äktenskapet, trohet mot en enda partner och kondomer, är ett initiativ som USA:s president George Bush lanserade 2003 som en del av anslaget för att bekämpa hiv och aids i världen.

De konservativa i USA:s kongress godkände sedan anslaget på villkoret att en tredjedel av pengarna ska användas för att uppmuntra ungdomar till avhållsamhet före äktenskapet.

Utanför kongresslokalen i Toronto har det varit flera demonstrationer mot den amerikanska strategin, och från talarstolen anklagade FN:s specielle sändebud för aids i Afrika, Stephen Lewis, USA för ”spirande nykolonialism”, därför att det kommer med diktat till de afrikanska regeringarna om hur sjukdomen ska bekämpas.

Ingen ny kritik
Angreppen mot den amerikanska planen är inte nya. Samma anklagelser om att USA prioriterar ner kondomer som det viktigaste vapnet mot hiv riktades redan på AIDS-konferensen i Bangkok 2004. I Toronto betecknade den officiella amerikanska delegationen kritiken som orättvis.

”De borde titta på våra data”, sa Mark Dybul, från USA-regeringens ”US Global Aids”. ”Det finns inga bevis för vad de påstår”.

USA:s förre president Bill Clinton, som deltar på konferensen, har tidigare prisat sin efterträdares engagemang mot aids.

Men i Toronto anslöt han sig till kritikerna: ”Regeringen borde komma med en mer omfattande förebyggande strategi, inte bara avhållsamhet”, sa Clinton.

Carlos Garat, New York
carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".