Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samtliga svenskar stryks från terrorlistan

Alla de tre svenskar som varit uppsatta på USA:s så kallade terrorlista har nu skrivit på den försäkran som de amerikanska myndigheterna krävt för att avföra deras namn från listan.
Att även den tredje mannen som på söndagen vägrade att skriva på, nu ändå gjort det förklarar hans advokat Leif Silbersky så här. – Principiellt så vill han inte skriva på men av praktiska skäl. Att ha det här hängande över sig, att vara stämplad som terroristmisstänkt, att inte kunna leva som en fullvärdig medborgare i Sverige, har gjort att han fallit till föga, säger Leif Silbersky. Ströks från terrorlista efter avståndstagande När de amerikanska myndigheterna igår förklarade sig villiga att ta bort de tre männen från den så kallade terrorlistan, var det med vissa förbehåll. De tre krävdes på en skriftlig försäkran där de tar avstånd från ett antal brännmärkta organisationer däribland Al-Barakaat. Vägrade skriva på Men en av de tre männen vägrade av principiella skäl att följa USA:s krav. Att han på måndagen ändå skrev på beror inte på att han ändrat sig i sak utan på att han så snart som möjligt vill kunna återgå till ett normalt liv. Tredje påskrift påskyndar processen Och enligt Leif Silbersky kommer den tredje mannens underskrift nu att påskynda processen och han hoppas att de tre männen inom två veckor kommer att strykas från listan och därigenom få tillbaka rätten att hantera sin ekonomi. Oklart vart skadeståndskrav ska riktas När deras namn formellt är avförda tar nästa steg vid. Det är att undersöka möjligheterna till skadestånd för de tre som under åtta månader haft sina tillgångar frysta och varit belagda med reseförbud. Men om det till USA, FN eller den svenska regeringen som ett sånt krav ska riktas står inte klart idag.
Olle Zachrison
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".