Privatpersoner kan åtalas för diskriminering

Sveriges diskrimineringslagar kan komma att skärpas. Enligt ett förslag från en statlig utredning ska även privatpersoner kunna straffas för att ha diskriminerat någon. Och den som utsatts för diskriminering ska lättare få sin sak prövad i domstol.
Den 4 juni så ska två lågstadieklasser gå på en buss söder om stockholm. De flesta av barnen har invandrarbakbrund. Busschauffören vägrade att släppa på barnen och åkte iväg. Händelsen har polisanmälts av ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO. Men om den förslagna skärpta lagen hade varit verklighet skulle DO, eller lärarna själva, kunnat ställa busschauffören inför domstol utan att, som det är idag, vara beroende av en polisutredning och åklagarens beslut. Det säger Bilge Tekin som är jurist på DO: – Skillnaden blir att barnens föräldrar skulle kunna ha gått till domstol själva och anmäla den diskriminering som barnen utsatts för, säger Bilge Tekin, jurist på DO Det ska alltså bli hårdare lagar mot den som diskriminerar någon på grund av till exempel ras, hudfärg, handikapp eller sexuell läggning. En nyhet om den statliga utredningens förslag blir verklighet är att inte bara företag och andra arbetsgivare ska kunna straffas utan även privatpersoner: – Vilket då innebär att den enskilde individen, om den ska hyra ut sin lägenhet i andra hand, eller sälja sin bil till någon, så kan inte den ställa kravet på att den personen till exempel ska vara svensk, säger Bilge Tekin. Vad tycker du om det? – Det är en positiv utvidgning av den lag som redan gäller idag, svarar Bilge Tekin.
Martin Johansson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".