Pharmacia steg kraftigt efter köpbud

Det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer vill köpa Pharmacia. Företaget har lagt ett bud på drygt 550 miljarder kronor och Pharmacias aktie steg kraftigt när budet blev känt.
Affären beräknas vara värd över 550 miljarder kronor om den går igenom. Aktieägarna i Pharmacia kommer i så fall att äga 23 procent i det nya bolaget, och Pfizers ägare resten. Det nya bolaget blir världens största läkemedelsföretag och kommer att stå för 11 procent av hela världens läkemedelsmarknad. Det nya bolagets namn kommer att bli Pfizer kort och gott, och beräknas ha en omsättning på nära 48 miljarder dollar. Högre pris Priset som betalas till Pharmasias aktieägare är 1,4 Pfizeraktier per Pharmaciaaktie, vilket motsvarar att Pharmacias aktieägare får ett pris som är 40 procent högre än dagens värde. Över hela världen Amerikanska läkemedelskoncernen Pfizer säljer sina mediciner över hela världen, men en sammanslagning med amerikanskägda Pharmacia som är noterat på Stockholmsbörsen kommer att innebära en starkare marknad i Europa och Japan, tror vissa läkemedelsanalytiker. Flera storsäljare I Sverige har Pfizer redan idag en stor del av läkemedelsmarknaden, med storsäljare som potensmedlet Viagra, Lipitor mot höga blodfetter och Zoloft mot depression och ångest. Pharmacia säljer bland annat rökavvänjninsmedlet Nicorette, Celebra mot smärta och inflammation och Xalatan mot grön starr. Fyra orter i Sverige I Sverige har Pharmacia drygt 5 000 anställda och över hela världen 59 000 i fler än 100 länder. Pharmacia finns på fyra orter i Sverige: Stockholm, Uppsala, Strängnäs och Helsingborg. Sammanslagningen kommer att innebära nedskärning av personal, men det är inte exakt klart vilka jobb i Sverige som riskeras. – Man kan vara orolig för fortsatt sysselsättning i Sverige, säger Leif Olson, industrifackets förbundsordförande. Enligt Håkan Åström vd för Pharmacia i Sverige kommer inte satsningen i bland annat Strängnäs att påverkas. Stort ägande i USA Fram till slutet av 1994 var Pharmacia ett svenskt bolag, med en tredjedel av de anställda i Sverige. I Sverige finns 3,8 procent av ägandet i Pharmacia. Resterande ägande är fördelat på övriga världen, där USA står för ca 90 procent. Det finns 165 000 svenska aktieägare. Om sammanslagningen blir verklighet är det i linje med hur Pharmacia växt de senaste åren. För sju år sen slogs företaget samman med amerikanska Upjohn, och för två år sen blev det en fusion med Monsanto. Nu är antalet svenskar 6 procent av den totala personalstyrkan. Innan en eventuell affär kan gå igenom ska den granskas av konkurrensmyndigheter.
Helena Jansson och Catarina Malmsberg, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".