Utmanar partiet.

Kd-riksdagsman utmanar partiet om abort

När kristdemokraten Mikael Oscarsson från Uppsala kom in i riksdagen tvingades han välja mellan riksdagsuppdraget och ordförandeskapet i anti-abortrörelsen Ja till livet. Partiet krävde att han skulle följa partilinjen i abortfrågan. Trots det agerar han nu för att ändra abortlagen. (SR Uppland)

Mikael Oscarsson vill ha en förändring på ett sätt som kristdemokraterna inte står bakom. Han vill bland annat sänka gränsen för hur länge en kvinna själv får bestämma om hon ska göra abort.

– Det finns ingen anledning varför Sverige ska ha senare aborttidsgränser än vår omvärld. Jag tycker att vi gott skulle kunna sänka den gränsen till vecka tolv till exempel, säger han.

Stor uppståndelse
Det var ett stort hallå kring Mikael Oscarsson när han personkryssades in i riksdagen för Uppsala län för första gången för åtta år sedan.

Partiledaren Alf Svensson tog till brösttoner och krävde att Mikael Oscarsson skulle kliva av ordförandeposten i anti-abortrörelsen Ja till livet om han ville sitta i riksdagen för kd och han klev av. Partiet krävde också att han skulle följa dess linje i abortfrågan.

Men trots det agerar han för att ändra abortlagen på sätt som inte partiet står bakom och abortfrågan hör till de frågor han motionerat om nästan varje år i riksdagen.

Obligatoriska samtal ett krav
Flera gånger har han bland annat krävt att alla kvinnor som ska göra abort ska ha obligatoriska samtal med kurator eller barnmorska före och efter aborten. Detta här håller inte partiet med om.

– Ska det bli ett bra samtal måste det ske på frivillighetens grund, säger Stefan Attefall, kd:s gruppledare i riksdagen.

I debattartiklar har Mikael Oscarsson också fört fram att han vill att den gräns då kvinnan själv får välja att göra abort ska sänkas från vecka 18, som vi har idag, till vecka tolv.

”Risk för stress”
– Vi tror att man riskerar att stressa fram och få felaktiga beslut och kanske fler aborter i slutändan och därför tror vi inte att det är bra metod, säger Stefan Attefall.

Men nu när Oscarsson suttit åtta år i riksdagen agerar partiet inte mot honom trots att han driver förslag de inte ställer sig bakom.

– Jag tycker att det ligger inom ramen för vad som man måste får göra som enskild riksdagsledamot och det är ju en del av det som riksdagsledamöter på alla områden för fram som förslag och som går längre än vad partierna gör, säger Stefan Attefall.

”Håller mig till partilinjen”
Oscarsson själv tycker att han absolut håller sig till partilinjen. På frågan om fri abort ska vara tillåtet svarar han:

– Ja, men i detta måste komma betydligt mer av abortförebyggande arbete. Vi behöver se över tidsgränsen, vi måste erbjuda alternativ, hjälp och stöd så att ingen eller betydligt färre vill göra abort, säger Mikael Oscarsson.

Lisa Helgesson, SR Uppland
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".