Achim Steiner.

FN:s miljöchef: Bråttom sanera oljeutsläppet i Medelhavet

I mitten av juli bombade Israel ett kraftverk i Libanon. Oljecisterner förstördes och orsakade ett stort oljeutsläpp till Medelhavet. På grund av striderna har inga undersökningar och ingen sanering av utsläppet kunnat göras. Det bekymrar den nye chefen för FN:s miljöprogram, UNEP, Achim Steiner, som just nu besöker Sverige.

Man räknar med att 15 000 ton olja släpptes ut.

– Vad man nu vet är 15 mil stränder redan nedkletade av oljan. Att man inte har kunnat göra något åt all olja som flyter omkring i Medelhavet på fyra veckor är allvarligt, säger Achim Steiner.

I Libanon försöker befolkningen nu desperat rädda vad som räddas kan av djurlivet.

Det är skölpaddornas tid att lägga ägg. Nu försöker människor rädda dom från de oljeindränkta stränderna och flytta dem till andra ställen i småbåtar.

Krävs garantier
En del experter finns redan på plats i Libanon. Men för att kunna sätta igång saneringsarbetet krävs garantier för säkerheten, att man inte ska bli attackerad.

– Vi har ännu inte fått garantier från Israel för att kunna göra flygspaning på oljan ute till havs, säger Achim Steiner. Inte heller finansieringen är klar.

– Nu måste vi få utfästelser från det internationella samfundet om resurser för att kunna sätta igång saneringsarbetet så snart som möjligt, säger Achim Steiner, chef för FN:s miljöprogram UNEP.

Han sätter stort hopp till den givarkonferens som hålls i Sverige i slutet av den här månaden.

Hoppas på konferensen
Vad kan då Sverige bidra med?

– Den givarkonferens som vi organiserar är oerhört viktig i sammanhanget, men Sverige kan också bidra med stöd direkt till FN när det gäller miljöarbetet. Vi har idag redan 20 miljoner hos FN:s miljöorgan för att följa upp miljökatastrofer som följer av krig, säger miljöminister Lena Sommestad.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".