Euron passerade dollarn

På måndagseftermiddagen passerade euron den amerikanska dollarn i värde för första gången sedan februari år 2000. Under den avslutande valutahandeln i New York kostade en euro 1 dollar och 1 cent.
Den stora affären i läkemedelsbranschen, Pfizers bud på Pharmacia, räckte inte för att lyfta börserna i USA. Både Dow Jones och Nasdaq var under måndagen nere på rejält låga nivåer, men strax före stängning vände kurserna plötsligt upp. Samtidigt har den amerikanska dollarn tappat kraftigt i värde, och är nu lika mycket värd som en euro. Ond cirkel Dollarns och börsens nedåtgående spiraler hänger ihop. De många skandalerna i näringslivet och en allmän oro för den amerikanska ekonomin får utlänningar att sälja amerikanska aktier. Det leder, förutom till fallande börskurser, också till att dollarn försvagas. Bush höll ytterligare tal Finansmarknaden i USA är inne i en ond cirkel och då hjälper det inte att president Bush höll ytterligare ett tal om ekonomin, där han upprepade sina förslag på hur förtroendet för aktiemarknaden ska återupprättas.
Martin Ahlquist, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".