Giftig algblomning i Östersjön

Sommarens algblomningar i Östersjön och längs västkusten är så kraftiga att de är unika. I Östersjön finns giftiga blågröna alger, där husdjur och små barn bör undvika att bada. På västkusten handlar det om en rosa marelds-alg som inte är giftig men som har ett rekordår i år.
Östersjön har drabbats av giftiga blågröna alger. Hundar kan i värsta fall dö men även människor och särskilt barn är utsatta och kan få feber, huvudvärk och bli illamående, om de badar i områden med dom giftiga blågröna algerna. Ofarligt på västkusten Västkusten har också drabbats av en algblomning. Den är inte är giftig men den rosa algen kan lägga sig som ett oljigt lager på huden. - Det här är det värsta någonsin som jag varit med om, säger Fredrik Norén, doktor i marinbiologi vid Kristinebergs Marina Forskningsstation i Fiskebäckskil. Många badare har drabbats av årets mycket kraftiga algblomnigar längs den svenska kusten. - Det är äckligt, säger John Lindberg, på Pinneviks badplats i Lysekil.
Jan Andersson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".