Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjd utbildningsnivå i små kommuner

Utbildningsnivån håller på att höjas i små svenska kommuner. Det visar en kommande utredning från Glesbygdsverket. Anledningen är att många små kommuner satsat hårt på lärcentra där det erbjuds akademisk utbildning på distans.
10 000 svenskar studerar vid lärcentra och kommunerna ser satsningen på utbildning som en överlevnadsfråga. Det säger Marlen Ljusberg, utredare på Glesbygdsverket: - Det här utifrån näringslivsutveckling och arbetsmarknadsperspektivet helt nödvändigt att satsa på. Det är både utifrån att man behöver mycket mer kompetens i de branscher man har, men också stora yrkesområden där man har brist på kompetens, säger Marlen Ljusberg. Västervik, Lindesberg och Falköping är tre exempel på kommuner som satsat mycket på lärcentra och som är på väg att höja sin utbildningsnivå, enligt Glesbygdsverkets utredning som presenteras för regeringen i höst. Bara tio procent av Falköpingsborna har idag en akademisk utbildning på minst tre år. I Stockholm, Göteborg och Malmö är den siffran mer än dubbelt så hög. 300 studenter, där en klar majoritet är kvinnor över 35 år, studerar vid lärcentret i Falköping. Roger Karlén är utbildningsansvarig i Falköping och han säger att det här är en helt ny grupp som nu fått tillgång till akademisk utbildning. - De har valt de här nya vägarna för att den akademiska världen har varit stängd och väldigt obekant för många människor. Det är ett stort kliv att ta sig in i den, säger Roger Karlén. I Falköping erbjuds 150 olika akademiska distanskurser, varav sju är hela högskoleprogram, bland annat lärarutbildning. Kommunalrådet Conny Johansson ser detta som en livsnödvändig framtidsinvestering för kommunen. - Det är helt klart värt varenda krona. Och jag tycker att vi måste satsa mer i framtiden. För om vi ska kunna konkurrera om de nya jobben och få folk att kunna flytta hit så måste det finnas möjlighet att skaffa sig den kompetensutveckling man vill på hemorten. Kan man inte erbjuda det inom kommunen så tror jag man ligger pyrt till, säger Conny Johansson.
Pascal Tshibanda
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".