Sydafrika satsar inför fotbolls-VM 2010

Sydafrikas regering har nu beslutat att öronmärka motsvarande 5 miljarder kronor för att bygga och renovera sammanlagt tio tävlings- och träningsarenor i de städer där fotbolls-VM ska äga rum 2010. Oppositionen i den Demokratiska alliansen är för en gångs skull enig med ANC-regeringen om att stödja arrangemanget.

Sydafrikas regering har nu beslutat att öronmärka motsvarande fem miljarder kronor för att bygga och renovera sammanlagt tio fotbollsarenor i de fyra städer där evenemanget ska äga rum och dessutom närmare nio miljarder för att rusta upp flygplatser, vägar och järnvägar.

Man räknar med att fotbolls-VM ska skapa 130 000 jobb och mer än sju miljarder i skatteintäkter.

Osäkert med säkerheten
Säkerhetsfrågan och det i dag bristfälliga transportsystemet för de många besökarna anses allmänt som de svagaste punkterna för att hålla arrangemanget i Sydafrika.

Det har också ifrågasatts om Sydafrika verkligen är redo att hålla i arrangemanget när så mycket återstår att göra. Men de rösterna tycks ha tystnat nu.

Spelas under vintern
Så finns det de som anser att arrangemanget borde hållas senare på året eftersom det är vinter i Sydafrika i juni, juli med temperaturer som varierar från 0 till 20 plusgrader, vilket varken gynnar sporten eller besöken.

För en gångs skull var oppositionen i den Demokratiska alliansen enig med ANC-regeringen om att stödja arrangemanget. Sydafrika är det första afrikanska land att vara värd för fotbolls-VM. Och att det både är en stor utmaning och en möjlighet tycks de flesta vara överens om nu.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".