60 miljarder dollar till Pharmacias aktieägare

Det svenska aktieägandet i det nya Pfizer efter fusionen med Pharmacia kommer att vara mindre än en procent. Pfizer har varit intresserade länge av Pharmacia.
Budet var för bra för de 165 000 svenska aktieägarna för att stå emot, säger Ulla Reinius som är styrelseledamot i Pharmacia: – Det går inte att säga nej till ett femtioprocentigt bud även om man tror att man har en spännande framtid för egen del. Ulla Reinius är styrelseledamot i Pharmacia sen tio år tillbaka, hon är ekonom och har haft utredningsuppdrag åt Stockholmsbörsen Oemotståndligt erbjudande Erbjudandet som inte gick att stå emot för styrelsen var de runt 60 miljarder dollar Pharmacias aktieägare får i Pfizer-aktier för fusionen. Enligt Ulla Reinius så har Pfizer länge haft ögonen på Pharmacia. Pharmacias sammanslagning med Monsanto för tre år sen, och marknadsläget för läkemedelsföretagen med låga aktiekurser har gjort Pharmacia till en aptitlig munsbit för jätten Pfizer. Mindre än en procent ägande Det svenska ägandet i det nya Pfizer kommer att vara mindre än en procent. Ulla Reinius kan inte säga något om vad som kommer att hända med de svenska jobben eller den svenska verksamheten, men hoppas att den kommer bestå. – Det finns ingen som kommer att värna den svenska verksamheten utan det är bara den potential som den svenska marknaden kan bjuda på när det gäller till exempel kunskap på forskningssidan eller konsumentssidan. Och där tror jag att vi har mycket att bjuda på, säger Ulla Reinius. Och namnet Pharmacia kan bestå, Pfizer är intresserade av att ha kvar Pharmacia som varumärke, berättar Ulla Reinius
Daniel Värjö, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".