Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Motstridiga siffror om döda i Nordkorea

Publicerat lördag 19 augusti 2006 kl 15.00

Det kommer motstridiga uppgifter om hur svåra skador och hur många döda som förra månadens svåra skyfall orsakat i Nordkorea, men mycket tyder på läget är högst allvarligt. Nordkorea har begärt matbistånd från FN:s livsmedelsprogram och på lördagen möttes rödakorsrepresentanter från Nord– och Sydkorea för att diskutera nödhjälp.

I mitten av juli drabbades Nordkorea hårt av skyfall och översvämningar, men hur mycket skada och hur många döda som ovädren egentligen lett till är svårt att veta.

Det isolerade och hårt kontrollerade landet, uppger själv att 150 människor dött och att drygt 12 000 är hemlösa.

Hjälporganisation presenterar andra siffror
Den sydkoreanska hjälporganisationen Good Friends, kommer med helt andra siffror, nära 55 000 döda eller saknade och två och en halv miljoner hemlösa. 

De uppgifterna har inte bekräftats och internationella rödakorsrepresentanter ställer sig tveksamma till de höga siffrorna, men att Nordkorea nu sätter sig i samtal med Sydkorea och att man även tar emot nödhjälp utifrån, tyder ändå på att översvämningarna orsakat långt värre skador än de officiella siffrorna.

Frostiga relationer
Relationerna mellan Nordkorea och omvärlden, inte minst Sydkorea, har varit minst sagt frostiga sedan Nordkoreas missiltester i början av juli.

Sydkorea drog då in allt sitt matbistånd till sin behövande granne i norr, och Nordkorea har å sin sida hårdnackat vägrat ta emot nödhjälp från något håll.

Detta trots en kronisk matbrist, som blivit än mer akut efter att skyfallen förstört en stor del av risskörden.

Hjälpsändningar diskuterades
I lördagens möte mellan Nord– och Sydkoreas rödakorsrepresentanter diskuterades den hjälp som Sydkorea nu ska ge i form av ris,  byggmaterial, sjukvårdsartiklar, filtar och grävmaskiner. Landet har redan tidigare skänkt hjälp för tio miljoner dollar via biståndsorganisationer.

Sydkorea är dock noga med att betona att den här hjälpen ges enbart på grund av skyfallen, och att man tänker hålla fast vid sitt ursprungliga beslut att dra in den ordinarie hjälpen, så länge Nordkorea vägrar och sätta sig i samtal om sitt kärnvapenprogram.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".