Konflikt mellan Spanien och Marocko trappas upp

Konflikten mellan Spanien och Marocko om den lilla klippön Perejil i Gibraltarsundet trappas nu upp. Spanien har sänt fem fartyg samt flera helikoptrar till området och uppmanar Marocko att omedelbart dra sig tillbaka från ön. Men Marocko tänker stanna kvar och hotas nu av handelssanktioner både från Spanien och EU.
Landstigningen av 12 marockanska soldater på den fotbollsplansstora ön Perejil, 200 meter utanför Marockos kust i slutet av förra veckan har lett till en frän ordväxling mellan Spanien och Marocko, som båda gör anspråk på den karga klippan i Gibraltarsundet. Stoppa smuggling I en första officiell kommentar sa den marockanske utrikesministern att soldaterna ska stanna kvar tills vidare och att landstigningen skett för att stoppa de drog- och människosmugglare som använder sig av Leila, som ön kallas i Marocko. Marocko menar att Spanien överreagerar och säger sig vara beredd att diskutera öns framtid, men vill att samtalen ska handla om vad Marocko kallar för &rdquofler gemensamma problem&rdquo . Tidigare konflikter Marocko blev självständigt 1956 men Spanien har behållt kontrollen över två enklaver i landet och några öar utanför kusten, områden som Marocko gör anspråk på. Samtidigt stödjer Spanien kravet på en folkomröstningen i Väst-Sahara, där Polisario kämpar för självständighet från Marocko. Dessutom har de två länderna bråkat om fiskerättigheter i vattnen utanför Väst-Saharas och Marockos kuster. Hotar säga upp avtal Närvaron av krigsfartyg är en symbolisk handling enligt den spanska regeringen som hävdar att dispyten ska lösas på diplomatisk väg. Men om inte Marocko backar hotar Spanien med att säga upp de vänskaps- och handelsavtal som ingicks i början av 1990-talet. Även hot från EU EU stöder de spanska kraven och hotar med att säga upp ett handelsavtal som tillåter import av marockanska jordbruksprodukter och som ska leda till ett helt fri handel mellan EU och Marocko inom tolv år.
Johan Schmidt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".