Förslag om jordbruksreform upprör ministrar

Det blev starka reaktioner på EU kommissionens förslag till ny jordbruksreform när unionens jordbruksministrar möttes i Bryssel på måndagen. En majoritet av de 15 medlemsländerna med Frankrike och Spanien i spetsen går emot förslaget.
– Tiden är inte mogen, sade Frankrikes jordbruksminister. – Kommissionens förslag väcker förvåning, bekymmer och rädsla, sade hans kollega från Spanien. Det var de två som anförde ''vägrarfronten'' när EU-kommissionens förslag till en ny jordbrukspolitik för första gången diskuterades av ansvariga ministrar i Bryssel på måndagen. Kommissionen presenterade i förra veckan ett förslag till en radikal omstöpning av unionens jordbrukspolitik, med bland annat större anpassning till konsumenternas efterfrågan och nya stödformer som mer styrs av miljöhänsyn, livsmedelssäkerhet och landsbygdsutveckling. Frankrike och Spanien tillhör de länder som tjänar mest på det nuvarande systemet. De vill därför behålla det tills vidare, och de fick på måndagen stöd av en majoritet som anser att kommissionen gått för långt. Diskussioner om en sådan här omfattande reform kan inte påbörjas förrän nästa budgetperiod inleds år 2006, hävdar flera kritiska ministrar. EU-kommissionens reformplaner får stöd av främst Sverige, Storbritannien, Tyskland och Holland. Danmark är just nu EU:s ordförandeland och går en mer försiktig balansgång, men man tänker se till att den här diskussionen förs på varje jordbruksministermöte under hösten. Danmark hoppas på en politisk uppgörelse redan innan året är slut, men Sveriges jordbruksminister Margareta Winberg tvivlar på att det är möjligt. – Motståndet rör inte bara detaljer utan är kompakt mot grundläggande delar i förslaget sade Margareta Winberg efter mötets slut på måndagskvällen.
Ingmari Froman, Paris
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista