Engagerar inte.

Svårt med insamling mot algblomning

Svenskarnas vilja att lätta på plånboken när det gäller att rädda miljön i Östersjön är svag. När Svenska Naturskyddsföreningen summerar sommarens kampanj för att stoppa algblomningen kan man konstatera att man inte fått in så mycket pengar.

– Insamlingen har gått sämre än vad vi trott. Vi har fått 30-40 procent mindre intäkter och det innebär att vi får cirka två miljoner mindre i intäkter än vad vi hade planerat, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

I juli var miljöfrågorna i fokus i Almedalen. En framgång för Naturskyddsföreningen var att nästan alla partier ställde sig bakom idén om att förbjuda fosfater i tvätt- och rengöringsmedel.

Utreds av Kemikalieinspektionen
Ett sådant förbud utreds nu av Kemikalieinspektionen. Samtidigt har allmänheten kunnat bidra med pengar till Naturskyddsföreningens kampanj för att stoppa algblomningen.

Men Svante Axelsson säger att det är svårt att få in pengar till politisk påverkan.

– Insamling runt de här stora frågorna är lite svårare än när man ska få stöd för att skicka ett hjälppaket, eller en filt.

Det är lite mer konkret. Vårt arbete är så långsiktigt. Vi måste helt enkelt paketera vårt budskap så tydligt att de som ger pengar förstår vart pengarna går till, säger han.

Trots omkring 5 000 nya givare är insamlingsresultatet klart sämre än väntat. Och det är få som ens känner till kampanjen, som Ann-Marie Gyllenstjärna.

– Nej, tyvärr så måste jag erkänna att det har jag inte gjort.

Är det något du skulle skänka pengar till annars?

– Ja, det skulle jag göra. Jag tycker det är en väldigt viktig sak med algblomningen. Det kan förstöra mycket mer än vad man tror, säger Ann-Marie Gyllenstjärna.

– Jag har hört talas om problemet med algblomning, men inte om någon kampanj. Jag är fattig student, så jag ger inte pengar till så mycket, och då ligger inte algblomningen så högt upp på listan, säger Samuel Holmberg.

Beror inte på att folk inte bryr sig
Enligt Naturskyddsföreningen beror inte det svaga resultatet på att folk inte bryr sig om Östersjöns miljö.

– Engagemanget finns, men att då få människor att göra en handling, att sms:a, att skicka in pengar, det är ett stort steg. Och det steget har vi inte lyckats överbrygga tillräckligt mycket.

– Vi måste vara tydligare med vad man får ut av pengarna, säger Svante Axelsson.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".