Ex-general orsakar oroligheter i Paraguay

I Paraguay uppges en person ha dödats och ett femtiotal skadats i våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis och militär. En gammal general ligger bakom.
Till en del är det krisen i Argentina som spökar. Paraguay är ett av de länder vars ekonomi reagerat häftigast på förändringarna i det stora grannlandet i söder, och det har under lång tid förekommit protester orsakade av de ekonomiska problemen. Kräver presidentens avgång Men den här gången är orsaken en annan. Det är den ökände ex-generalen Lino Oviedo som mobiliserat sina anhängare för att förbereda sin återkomst till Paraguay och för att kräva president Luis Gonzalez Macchis avgång. Oviedo är anklagad för mordet på en vicepresident och för ett kuppförsök för sex år sedan. En paraguayansk domstol har dömt honom till 10 års fängelse men Oviedo har lyckats hålla sig undan. Först gömde han sig i Argentina, men nu har han fått asyl i Brasilien och är bosatt på andra sidan den bro som binder samman Paraguay med Brasilien och där några av de hårdaste sammandrabbningarna ägde rum på måndagen. Oviedo är en gaudillo av gammalt slag och han kontrollerar en betydande del av det gamla Colorado-partiet. Han brukar själv, till sina anhängares förtjusning, jämföra sig med Julius Caesar, och från sin exil i Brasilien har Oviedo försökt ge organisatorisk form åt den rörelse som stöder honom. Han kallar den för "den nationella unionen av etiska medborgare". Enas mot presidenten Men eftersom den sittande presidenten Luis Gonzalez Macchi är ordentligt impopulär så har också många som är fiender till Oviedo slutit upp i de senaste dagarnas protester, vilket knappast gjort dem mindre explosiva.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista