Bush: Vi kommer inte att lämna Irak

USA:s president George Bush sa på måndagen på en presskonferens att han oroar sig för att Irak kan gå mot ett inbördeskrig, men han uteslöt kategoriskt varje tanke på att USA drar tillbaka sina trupper.

– Vi kommer inte att lämna Irak så länge jag är president, det skulle sända en fruktansvärd signal till alla dem som arbetar för frihet och demokrati i Mellanöstern, sa George Bush.

– Om läget är svårt nu, tänk er vad det skulle vara om vi lämnade Irak innan den irakiska regeringen är i stånd att försvara sig själv.

Passionerat försvar
I USA ökar motståndet mot kriget i Irak men det verkar närmast få presidenten att skärpa sin hållning. Hans försvar för att amerikanska trupper är i Irak var bland det mest passionerade han har levererat.

Bush sa också att han som president inte kan följa kortsiktiga opinioner.

Viktig fråga inför valet
Irakkriget blir sannolikt en mycket viktig fråga i kongressvalet i höst och republikanerna angriper demokraterna för vilja dra sig tillbaka.

Men George Bush medgav också att han oroar sig för utvecklingen.

– Det talas mycket om inbördeskrig i Irak och det oroar mig också. Men jag har talat med många om det här, och det jag kommit fram till är att det irakiska folket vill ha ett enat land.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".