Observatörer i Sri Lanka omgrupperas

Den nordiska observatörsstyrkan i Sri Lanka har dragit sig tillbaka från de oroliga norra och östra delarna ner till huvudstaden Colombo för att omgruppera sina styrkor inför månadsskiftet, när flera av de nordiska länderna inte får vara kvar i landet, Men våldet i Sri Lanka visar inga tecken på att avta.

På måndagen sköts en 23-årig hjälparbetare för Röda korset ihjäl utanför sitt hem i norra Sri Lanka, och en tamilsk politiker sköts ihjäl inne i sitt hem, under nattens utegångsförbud. Detta enligt nyhetsbyrån AP och varje dag kommer nya rapporter om döda och skadade.

Sedan fredsstyrkan kom till landet för fyra år sedan har 1 500 personer dödats och den senaste månadens strider har varit de blodigaste sedan fredsavtalet tecknades mellan regeringen och rebellrörelsen de tamilska tigrarna år 2002.

Dött avtal
Enligt den nordiska övervakningsstyrkan är avtalet nu helt dött, förutom till namnet. Frågan är hur styrkan nu ska klara sin uppgift när de blir ännu färre vid månadsskiftet.

1 september ska alla svenska observatörer vara ute ur landet. Finland och Danmark har redan skickat hem sina medlemmar på uppmaning av rebellrörelsen, eftersom länderna tillhör EU, som terrorstämplat rebellerna.

Trots att både Island och Norge kommer att utöka sina utsända, så kommer styrkan ändå att bli starkt försvagad.

Enligt diplomatiska källor kommer Norges arméchef Lars Johan Sølvberg att överta ledningen efter svensken Ulf Henricsson.

Tamiler väntar på hjälp
Samtidigt som övervakningsstyrkan har lämnat själva krigsområdet, sitter tusentals hungriga tamiler instängda utan mat innanför krigslinjen.

Nu väntar de desperat på att hjälp och enligt regeringstalesmän börjar idag ett fartyg under rödakorsflagg en tredagars resa längs den sri lankesiska nordkusten, för att dela ut mat till de hungrande tamilerna.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".