Israel fruktar angrepp från Iran

I väntan på Irans besked om landets kärnteknikprogram diskuterar israelerna hur man skall skydda sig mot en iransk väpnad attack. Många i Israel anser att hoten från Iran är mycket tydliga och att de därför inte kan ignoreras.

Det iranska parlamentets talman Gholam-Ali Haddad Adel hotade Israel i ett tal under sommarens Libanonkrig.

– I dag är det blomstrande norra Israel inom räckhåll för Hizbollahs raketer som träffar både Haifa och Tiberias. Men ingen plats i Israel är längre säker. Så nu måste ni fly det land ni har ockuperat, säger talmannen med adress det israeliska folket.

Tar hot på allvar
I Israel tar man hot av den här typen på allvar. En av medlemmarna i den israeliska regeringens inre krets, säkerhetskabinettet, Rafi Eitan, sa på tisdagen i israelisk radio att Israel måste förbereda sig på allvar för en kommande iransk attack.

– Hela det civila samhället måste förbereda sig på ett missilangrepp bland annat genom att bygga bättre skyddsrum, säger Eitan.

Den här varningen kommer alltså medan spänningen stiger i den långa konflikten mellan Iran och omvärlden kring Irans påstådda arbete på att skaffa sig kärnvapen. Ett steg som varken USA eller Israel kommer att tillåta att Iran tar.

Israel mål för motattack
Om inte förhandlingar leder till att det iranska kärnprogrammet avbryts är risken stor för en militär aktion mot Iran. Och oavsett vem som angriper Iran är det första målet för en iransk motattack sannolikt Israel.

Israels kommersiella centrum, Tel Aviv, ligger inom räckhåll för iranska missiler.

I Israel är man övertygad om att Iran kommer att angripas om inte landet kan förmås att skrota sina kärnteknikambitioner. Eller rättare sagt: att Iran måste angripas eftersom Israel är övertygat om att Iran håller på att skaffa sig kärnvapen och aldrig kan acceptera att leva i närheten av en kärnvapenbestyckad ärkefiende.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".