Borgerliga partiledare i möte om manifest

De fyra borgerliga partiledarna inleder under tisdagen arbetet med att få ihop ett gemensamt valmanifest.

Moderaternas Fredrik Reinfeldt, folkpartiets Lars Leijonborg, centerns Maud Olofsson och kristdemokraternas Göran Hägglund har samlats i Gustavsberg utanför Stockholm för att börja förhandlingarna om valmanifestet.

– Det är ju ett begränsat utrymme. Vi har redan elva tolv större överenskommelser som lägger grund för en jobbskapande politik, bättre kvalitet i skola och sjukvård. Det är klart att vi hela tiden återkommer till jobben. Lika säkert som Persson pratar bidrag, lika säkert är det att jag pratar jobb, säger Fredrik Reinfeldt.

Du har ju sagt att du inte kan gå med på de krav som centerpartiet har till exempel när det gäller ungdomars rättigheter på arbetsmarknaden. Kan ni enas här, tror du?

– Det är jag övertygad om. Vi är i stor utsträckning redan väldigt eniga att föreslå det som sänker kostnaderna för arbetsgivare att anställa, vilket i realiteten kommer att innebära en lägre tröskel för många ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.

Vill du också tillåta utländska företag att komma in och konkurrera med lägre löner under en tillfällig tid i Sverige?

– Vår utgångspunkt ska vara att vi ska konkurrera med bättre kvalitet och kompetens för att få högre löner. I Sverige ska naturligtvis svenska löner gälla eftersom vi här har en svensk kostnadsnivå. Det gäller även i framtiden.

– Då är det viktigare att se till att jobben kommer fram genom att sänka kostnaden för arbetsgivare så att vi ger en skattelättnad, men samtidigt konstatera att lönerna blir enligt avtal och att den som jobbar får mer över efter skatt när de arbetar. Det är så vi vill öka drivkrafterna, då blir jobben fler.

Hur länge ska ni sitta här?

– Vi sitter tills vi är klara, men vi ska in och prata lite om den fastighetsskatt som så många är bekymrade över och tycker det är bra om vi kan få bort på något sätt, ungefär på det sättet vi har kommit överens, säger Fredrik Reinfeldt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".