Slovakiens ekonomi på rätt väg mot EU

Slovakien är ett av de tio länder som vill bli medlemmar i EU vid nästa utvidgning. Landets ekonomi är nu på rätt väg. Under den senaste veckan har också det slovakiska parlamentet tagit flera beslut som reglerar Slovakiens förhållande till sin historia.
För att understryka att man menar allvar med att ha gått från kommuniststat till demokrati så beslutade parlamentet i Bratislava under veckan om en rad reformer: tidigare politiska fångar ska kunna få ersättning av staten för den tid de har suttit i fängelse på grund av sina åsikter. 80 000 slovakiska kronor, motsvarande något mindre än 20 000 svenska och så en summa för varje år man satt inne. Den slovakiska regeringen räknar med att det fortfarande finns omkring 2 300 före detta politiska fångar kvar i livet. Vidare ska alla slovaker kunna få veta vilka uppgifter säkerhetstjänster och hemlig polis mellan 1939 och 1989 samlat om dem i sina arkiv. Perioden täcker både kommunisttiden och andra världskriget då dåvarande Tjeckoslovakien var en lydstat under Nazityskland. Dessutom ska en ny myndighet inrättas som ska samla in information och dokument om både kommunism och nazism, myndigheten ska också kunna vidta rättsliga åtgärder mot det som kallas för kommunistiska och nazistiska brott. Dit räknas också att offentligt förneka de brott som har begåtts i ideologiernas namn. Historiens ironi finns inbyggd även i de här goda föresatserna: för att lagarna som ska ge rättvisa åt kommunisttidens offer ska träda i kraft måste slovakiens president Rudolf Schuster skriva under dem. Han gjorde själv en gång i tiden karriär inom kommunistpartiet, men besluten är fattade, presidentens underskrift är en ren formsak. Alla politiska partier i Slovakien står bakom ansökan till EU och enligt en färsk prognos ska landets ekonomi år 2005 uppfylla kraven på en budget i balans så att slovakien inte bara moraliskt och politiskt utan också ekonomiskt ska platsa som ett av länderna i den europeiska unionen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".