Angola anträder svår väg mot fred

På lördag inleds demobiliseringen av UNITA-armén i Angola. Tiotusentals gerillasoldater ska nu få yrkesutbildning för att kunna börja leva ett vanligt liv. Demobiliseringen är ett av många sätt att försöka få långsiktig fred och en fungerande infrastruktur i Angola. Om några år kan det bli dags för demokratiska val i landet.
David Kramer från USA, som nyligen har utvärderat den politiska situationen i Angola, är optimistisk om att konflikterna som låg bakom inbördeskriget nu ska lösas, hittills har demobiliseringslägren i Angola fungerat ganska dåligt. Efter vapenstilleståndet i april har det byggts 35 läger för att ta emot och avväpna soldaterna från UNITA-gerillan och deras familjer, men livsmedel och mediciner har saknats och många rebeller har därför lämnat lägren för att skaffa mat genom olika banditmetoder, men nu är det meningen att lägren ska börja fungera på allvar. 80 000 soldater ska få en rejäl yrkesutbildning, för vad Angola behöver är knappast soldater, utan utbildad arbetskraft som kan bygga upp vägar, broar och skolor i det sönderkrigade landet. Men det är mycket regeringen måste ta itu med innan det går att ha fria val, som att ge landets miljoner internflyktingar möjlighet att återvända hem och att garantera yttrandefrihet i Angola. David Kramer tror det tar minst 18 månader innan det kan bli val, från det att regeringen påbörjar en rejäl demokratisering, vilket han anser att den ännu inte gjort. Under det 27 år långa inbördeskriget handlade det mest om två parter, regeringen och UNITA-gerillan, men nu hörs även andra grupper i politiken. Kyrkorna, som representerar 60 procent av befolkningen, har börjat spela en viktig roll. Baptistledaren Tony Nzinga, som också är generalsekreterare för Mellankyrkliga kommittén för fred i Angola, säger att alla människor i Angola, inte bara UNITA-soldaterna, måste blicka framåt och försonas. FN och internationella hjälporganisationer spelar också en stor roll för att hjälpa kyrkan och andra angolanska grupper i processen mot fred och demokrati, menar Tony Nzinga.
Gunilla Kinn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista