Stressinstitut öppnar i Göteborg

Landets första institut för stressmedicin öppnas nu i Västra Götalands-regionen. Förhoppningen är att hejda den ökande sjukfrånvaron som kostar landstinget miljardbelopp varje år.
– Vi vet inte riktigt hur vi ska utreda och behandla människor som har de här problemen, säger stressinstitutets VD, docent Per Wärhborg. Därför är det viktigt att tillskapa det här institutet så att vi kan samla kunskap och erfarenhet för att bättra hjälpa människor med de här typen av problem. Nästan sju procent av de 48 000 anställda i Västra Götalandsregionen var sjukskrivna år 2000. Utbrändhet, överansträngning och andra stressrelaterade sjukdomar - omräknat i pengar kostade det Västra Götalands-regionen 13 miljarder kronor. För att hejda den ökade sjukfrånvaron startar nu regionen - med hjälp av staten - ett institut för stressmedicin med bas i Göteborg. Docent Per Wärhborg blir VD för institutet. Han säjer att institutets arbetsuppgifter bland annat ska vara förebyggande arbete och utveckla metoder för hur utbrända och sönderstressade anställda ska få rätt hjälp. Men institutet ska också samla ihop all vetenskaplig kunskap som finns om stress. – Det ska bedrivas forskning och det ska bli arena för tvärvetenskaplig forskning där människor med olika kunskaper ska kunna mötas, diskutera, forska och utveckla kunskap på det här området, säger Per Wärhborg, VD för det nystartade stressinstitutet i Västra Götaland.
Pascal Tshibanda i samarbete med SR Skaraborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".