En brand utbröt i planet på 10 000 meters höjd.

Plan med 170 ombord störtade i Ukraina

Alla 170 som fanns ombord omkom när ett ryskt passagerarplan störtade i östra Ukraina på tisdagen. Planet ska ha fattat eld i luften och misslyckats nödlanda.

De flesta ombord på det sovjetiskbyggda Tupolevplanet var på väg hem från semestern i Anapa vid Svarta havskusten. I S:t Petersburg väntade anhöriga när budet kom att planet försvunnit från radarskärmarna efter ett nödanrop. Det hittades sedan brinnande utanför den ukrainska gruvstaden Donetsk.

En brand ska ha utbrutit på 10 000 meters höjd. Besättningen försökte nödlanda, men planets landningshjul fälldes inte ut. På nedslagsplatsen har ett 30-tal kroppar hittats.

Den ryske presidenten har beordrat en utredning om orsaken till kraschen.

Augusti är en månad av bävan bland ryssar. Alla katastrofer och omvälvningar sägs ske då. Teorin har många exempel: från kuppen för 15 år sedan som innebar Sovjetunionens fall till senare års terrordåd som de två plan som samtidigt störtade efter explosioner i luften. Allt hände i augusti.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".