Fransk attentatsman genomgår sinnesundersökning

Den 25-årige nynazist som i söndags försökte mörda Frankrikes president Jacques Chirac har förts till en psykiatrisk avdelning på ett Paris-sjukhus. Mannen uppges vara psykiskt labil, och genomgår nu en sinnesundersökning.
Den 25-årige Maxime Brunerie är farlig för sig själv och för andra. Risken är stor att han försöker begå självmord, säger de läkare som nu undersöker honom. Därför vägrar de släppa honom från det sjukhus i Paris som han fördes till på måndagskvällen. I söndags sköt Maxime Brunerie mot president Jacques Chirac under nationaldagsfirandet i Paris. Han hann avlossa ett skott innan han övermannades av andra åskådare. Och enligt dem försökte han sedan rikta vapnet mot sig själv. I förhören har han sagt att han sköt mot Chirac för att skapa uppmärksamhet kring sig själv. ”Om jag hade dödat eller sårat presidenten skulle alla ha talat om mig”, har han sagt. Maxime Brunerie är organiserad nynazist och fascist. Han är känd av polisen sedan 1997 och den franska polisen håller nu på att i detalj kartlägga hans omgivning. Några dagar före attentatsförsöket sa 25-åringen till ett par politiska vänner att han tänkte mörda den franske presidenten. De tog honom inte på allvar säger de nu. I lördags skickade han e-post till en brittiska huligangrupps hemsida där han skrev: Titta på tv nu på söndag. Jag kommer att bli stor stjärna då. E-posten undertecknade han med 88, som för nynazister världen över är liktydigt med Heil Hitler.
Ingmarie Froman, Paris
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".