Bomb i Umeå kunde dödat en människa

Sprängkraften i den brevbomb som hittades i centrala Umeå på måndagen var tillräckligt kraftig för att döda en människa, och polisen i Umeå har rubricerat brottet som försök till mord. Under tisdagsförmiddagen inledde polisen en förundersökning.
– Vi kommer bland annat prata med den här personen som bomben var ställd till. Man uppskattar att sprängkraften i den här bomben har varit tillräcklig för att döda en människa om den här människan har öppnat paketet och det har exploderat, säger Leif Sandström, biträdande chef på kriminalavdelningen vid polisen i Umeå. Polisens tekniker har under natten undersökt bomben och konstaterat att den ha skulle kunnat ha dödat en människa. Bomben hittades i ett brev som var adresserat till en man i 30-årsåldern i Umeå. Mannen är sedan tidigare känd av polisen i Umeå och dömd för grov brottslighet. Mannen har också enligt polisen haft kopplingar till MC-gäng. – Ja, det är då MC-gäng i södra Sverige som vi vet att han har varit i kontakt med, men hur den kontakten ser ut idag, det har jag ingen uppfattning om, säger Leif Sandström. Den 30-årige mannen ska under dagen förhöras och polisen säger sig ha säkrat vissa spår. Risken för nya bombhot mot mannen anses dock som små, men polisen kan ändå inte helt avskriva nya hot. – Det vi har pratat med honom, det har varit ytterst sporadiskt, utan det får de förhör som hålls idag (tisdag) utvisa vem eller vilka som hotet är riktat mot, men paketet var adresserat till honom, säger Leif Sandström.
Maria Höglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista