Nordiska länder tvekar om FN-trupper

Medan Sverige ännu håller deltagande i en eventuell FN-styrka i södra Libanon öppet har övriga nordiska länder uttalat sig mer bindande. Men också de har många förbehåll och invändningar.

Finland är ordförandeland i EU och synligt som sällan annars i den internationella dagspolitiken. Kanske en orsak till att landet tycks mest generöst av de nordiska länderna med FN-trupp till södra Libanon.

En annan är att Finland helt enkelt har pengar kvar i budgeten för sådana här insatser. Ett förstärkt finländskt jägarkompani på lite över 200 man kan det bli fråga om.

Kräver förklaring till FN-angrepp
Men det har uppstått viss diskussion om villkoren för finländskt deltagande. Finansministern och socialdemokratiske partiordföranden Eero Heinäluoma menade häromdagen att innan Israel gett en ärlig förklaring till varför man angrep en FN-postering i juli, då bland annat en finländsk officer omkom, bör Finland dröja med beslut.

– Det är ganska naturligt att vi får den här utredningen av de israeliska myndigheterna och en garanti av säkerheten innan vi gör ett officiellt och slutligt beslut om att sända nya finska soldater till Libanon, säger Eero Heinäluoma.

Debatt är det också i Norge som, likt Danmark, är inne på att skicka kustbevakningsfartyg. Fyra norska motortorpedbåtar med totalt 100 mans besättning.

Frivilliga värnpliktiga
Men både socialistisk venstre i regeringen och framstegspartiet, störst i oppositionen, är betänksamma med tanke på att hälften blir frivilliga värnpliktiga.

Men tanken på norska 19-åringar med kanske bara fem månaders militär utbildning i ett så ovisst uppdrag känns inte helt sympatiskt. Ett exempel alltså på hur det annars så FN-villiga Norden tvekar när kallelsen nu gäller södra Libanon.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".