Möte om Mellanöstern i New York

I New York inleds på tisdagen ett möte om situationen i Mellanöstern. Det är den så kallade Madridkvartetten bestående av EU, FN, Ryssland och USA som möts för att försöka hitta en lösning på den israelisk-palestinska konflikten, men oenigheten är stor inom kvartetten.
Arabstaterna, anförda av Egypten, Jordanien och Saudiarabien, kräver en palestinsk stat erkänd av FN reda nästa år. Israel går inte med på någonting så länge Yassir Arafat sitter kvar. EU har lovat den palestinska ledningen hjälp att hålla valen i januari nästa år, och FN ser fortfarande Arafat som palestiniernas folkvalde. För världens enda stormakt, USA, är dock Arafat passé. Han kan endast få en symbolroll sade USA:s utrikesminister Colin Powell natten till tisdagen. Så ser positionerna ut när Madridkvartetten samlas på tisdagen i New York för att försöka väcka liv i en stendöd fredsprocess. Samtalen är de första försöken på ett år att bryta våldsspiralen och dödläget i Israel-Palestina-konflikten. Arabstaternas plan, framförhandlad med palestinierna, innebär en stat inom de gränser som rådde före sexdagarskriget 1967, och ett erkännande. Först därefter förhandlingar mellan Israel och Palestina om slutgiltiga gränser. Men redan innan samtalen är igång har Syrien prostesterat. De tre arabländernas utrikesministrar har inte mandat att föra Syriens talan. Utan Syrien är ett avtal svårtänkbart, och främsta stötestenen, Arafat, kvarstår.
Maria Persson-Löfgren, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".