Carlsson försvarar Perssons resor

Förre statsministern Ingvar Carlsson försvarar Göran Perssons partiresor med regeringsflygplanet. Som Ekot tidigare rapporterat har Persson flera gånger använt regeringsflygplanet till socialdemokratiska möten med stora kostnader som följd.
– Ja, det är självklart att han ska använda planet för sådant, och det är också alldeles klara regler för att staten står numera för statsråds- och riksdagsledamöters medverkan också vid politiska möten, sade Ingvar Carlsson vid en pressträff i Stockholm på tisdagen: Men de regler du hänvisar till nu, de säger ju ingenting om hur man ska använda regeringsflygplanet som är ett väldigt dyrt alternativ? – Ja, det var bara det att det var ju därför under min tid, när jag hade efterträtt Olof Palme, och det visade sig att det var mycket olämpligt med hänsyn till övriga passagerares säkerhet att statsministern åkte reguljärt, det var själva utgångspunkten, varför vi började använda statens flygplan, och det har sedan dess, det är sedan 1987 varit praxis och det är det som är själva utgångspunkten. Sedan kommer andra saker till. Men Göran Persson använder ju inte alltid regeringsflygplanet, han flyger ju en hel del reguljärt, både utomlands, officiella besök och när han flyger hem? – I största möjliga utsträckning så bör personer, och det är min bestämda uppfattning, som har livvaktsskydd undvika att åka reguljärt. Med det resonemang du använder då kan Göran Persson, när han ska på semester ta regeringsflygplanet och så står staten för den kostnaden? – Han ska absolut kunna använda regeringsplanet när han förflyttar sig, vill flyga. Sedan, när han är privatperson, så har man då en regel där man har en möjlighet att betala in motsvarande belopp som det här skulle innebära om man skulle åka privat, svarade Ingvar Carlsson.
Jonas Alsgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".