Pfizers bud kan påverka satsning

Pfizers eventuella köp av läkemedelsbolaget Pharmacia kan påverka Pharmacias planer på att göra Strängnäs till ett internationellt centrum för bioteknik. Blir köpet av är det inte självklart att det nya sammanslagna läkemedelsbolaget väljer att göra just Strängnäs till centrum för bioteknik.
Att den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer vill köpa Pharmacia. En affär som om den blir av skulle skapa världens största läkemedelsföretag med en världsmarknadsandel på elva procent. Pfizers planer har skapat ovisshet kring de storslagna planer som Pharmacia presenterade i vintras på att göra Strängnäs till Pharmacias nya internationella centrum för bioteknik. I vintras satsade Pharmacia inledningsvis 150 miljoner kronor bara på att utreda om Strängnäs har de rätta förutsättningarna i form av lokaler, personal och etableringsstöd från Strängnäs kommun. I slutet av det här året skulle Pharmacia säga ja eller nej till att satsa sammanlagt en miljard kronor på verksamheten i Strängnäs, men att Strängnäs skulle bli det nya sammanslagna läkemedelsbolagets centrum för bioteknik är alltås inte lika säket som att det skulle ha blivit det i Pharmacia. – När vi pratade om Strängnäs som ett biotekniskt center gjorde vi det med perspektivet Pharmacia. Det finns all anledning att tro att det även för Pfizer kommer att vara av stort värde att ha sin bioteknologi i Strängnäs, säger Pharmacias VD Håkan Åström. Finns det konkurrenter idag till Strängnäs som centrum för bioteknik? – Det finns alltid konkurrenter när det gäller var du lägger produktion. Det finns många saker som ska fungera. Det ska vara bra arbetskraft, bra miljö för investeringar, du ska kunna rekrytera folk dit och så vidare. Så att det finns ingen plats som är unik i det avseendet utan det finns många ställen som är bra. Affären kommer inte vara klar förrän aktieägarna och konkurrens myndigheterna sagt ja till den. Sedan räknar man med att det tar två-tre år innan själva aktiviteterna är genomförda, sedan man lagt ihop saker och ting till ett bolag, säger Håkan Åström, VD Pharmacia.
Mattias Johansson, Ekonomiekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".