Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansen enig kring gemensamt manifest

Publicerat onsdag 23 augusti 2006 kl 17.08
Partiledarna presenterade överenskommelsen.

De borgerliga partierna presenterade sitt gemensamma valmanifest vid en presskonferens i Gustavsberg på onsdagen. Manifestet innehåller bland annat nya besked om sjukförsäkringen och fastighetsskatten samt nya förslag om jobb och miljö.

– Det finns inte någon som längre kan misstänkliggöra eller ens antyda att detta inte skulle vara en allians som når enighet i de frågor som vi diskuterar, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

De borgerliga vill ju frysa taxeringsvärdena för att dämpa fastighetsskatten, och har i det längsta lämnat öppet om taxeringsvärdena ska frysas på 2005 eller 2006 års nivå. På onsdagen meddelade de slutligen att det är 2006 års taxeringsnivå som gäller.

Dyrare för villaägare
Det innebär att om de borgerliga vinner valet så får de flesta villaägare höjd skatt nästa år. Så blir det inte med socialdemokraternas politik. De vill frysa taxeringsvärdena på 2005 års nivå.

– Vi utgår från et mycket stramt budgetläge och vi ville få plats med en jobbsatsning som gör att ungdomar kan komma in på arbetsmarknaden, säger Fredrik Reinfeldt.

Å andra sidan vill de borgerliga också sänka skatten för bostadsrättsföreningar och för hyreshus, och i framtiden vill de helt byta ut dagens fastighetsskatt.

Ingen sänkning för sjuka
Alliansen berättade också att den stryker en omdiskuterad besparing som den tidigare planerat. Längre fram i mandatperioden kunde sjukförsäkringen komma att sänkas till under 80 procent för alla. Det ville bland annat moderaterna. Men så blir det inte, och det är folkpartiledaren Lars Leijonborg nöjd med.

– Jag är överhuvud taget väldigt övertygad om att det kommer att ligga kvar, för att svenska folket vill ha den här nivån. Sjuka behöver 80 procent, säger han.

Däremot vill alliansen fortfarande sänka sjukersättningen för personer med högre inkomster. Den höjning av taket i ersättningen, det vill säga den högsta ersättning som går att få, som regeringen genomförde så sent som i somras, ska rivas upp. Dessutom ska a-kassan sänkas.

Vill sänka inkomstskatten
Andra viktiga inslag i manifestet är till exempel sänkt inkomstskatt genom ett jobbavdrag. Inkomstskatterna ska sänkas med 37 miljarder nästa år. Sedan vill alliansen gå vidare och sänka skatten med sju miljarder till. De borgerliga hoppas att det ska vara möjligt 2008.

Den som anställer en långtidsarbetslös ska få en skatterabatt och är det en ung person som anställs blir rabatten större. Det blir också ett särskilt miljöpaket med bland annat pengar till energiforskning och strängare regler på miljöområdet.

Ingen enighet om familjen
Alliansens valmanifest innehåller däremot inte någon gemensam familjepolitik.

– När det gäller familjepolitiken så pågår ett arbete fortfarande och jag hoppas att vi före valdagen ska kunna presentera en gemensam politik, säger kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Sammanlagt räknar alliansen med att manifestet kostar 27 miljarder i nya utgifter, något mindre än de 30 miljarder som socialdemokraterna vill satsa i sitt manifest.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".