Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Färre i fikarummet.

Fyra av tio kommuner säger upp lärare

Många svenska kommuner säger upp eller planerar att säga upp lärare i år. Det visar en undersökning som tidningen Dagens Samhälle har gjort. I Piteå kommun har man hittills i år sagt upp 33 lärare som en följd av att eleverna i grundskolan blivit färre.

– Vi har avvaktat med uppsägningar, för vi har inte velat göra det under läsåret. Elevunderlaget minskat ju i grundskolan och sedan kommer det stora tappet när elevunderlaget börjar minska på gymnasiet 2010-2011, säger Ruth Rahkola, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Piteå.

Piteå kommun är inget undantag. I 40 procent av Sveriges kommuner säger man upp eller planerar att säga upp lärare i år.

Ingen lärarbrist
Det är ingen tillfällig svacka. Just nu är framför allt grundskolan drabbad men på sikt kommer elevkullarna att minska även i gymnasiet. Den lärarbrist som det länge har varnats för verkar alltså utebli.

Men det är inte bara bristen på elever som lett till uppsägningar, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

– Det andra skälet är att många obehöriga finns anställda och man har på ett eller annat vis överanställt. Det tredje, och överraskande skälet, är att många lärare väljer att stanna kvar till sextiofemårsdagen. Våra prognoser sa att många lärare skulle lämna lite tidigare. Men man stannar kvar till den födelsedagen och även lite längre, säger Metta Fjelkner.

Skolar om lärare
Olika kommuner runt om i landet har tagit till olika åtgärder för att minska överskottet på grundskolelärare. I Piteå försöker man skola om de uppsagda till förskolelärare med dubbel kompetens, ett område där det i stället finns stora brister i verksamheten.

Om några år kommer de att behövas i grundskolan igen, säger Ruth Rahkola.

– Det är väl det som vi har sett, att kunna behålla de yngre lärarna, genom att få förskollärarexamen och på det sättet vara kvar i våra verksamheter och så gå över till skolan när behovet uppstår där, säger hon.

Pensioner en lösning
En annan lösning som många kommuner väljer är olika pensionsavtal för att på så sätt föryngra lärarkåren. Trots att Metta Fjelkner säger att de många äldre lärarna försvårar arbetsmarknadssituationen för de yngre, är hon ändå skeptisk till pensionsavtalen.

– Pensionslösningar i all ära, det är bara det att om man ska pensioneras tidigare får man ofta betala ett tämligen högt pris för det, det vill säga man får inte ut den pension som man annars skulle ha fått, säger Metta Fjelkner.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".