Pokersida lönsam för anonyma ägare

Flera personer bakom pokersajten Multipoker misstänks för grova skattebrott, har Ekot tidigare avslöjat. Även en halv miljard kronor misstänks ha undanhållits från beskattning. Nya uppgifter visar nu att Multipokers verksamhet varit ytterst lönsamt för de anonyma finansiärerna bakom pokersajten.

Bara under inkomståret 2005 delades 140 miljoner kronor ut till ägarna. Det mesta av pengarna ska ha placerats på konton i utländska banker.

Att spela poker via internet har blivit en snabbt växande trend i Sverige. Det var någonting som nätpokersajten Multipoker under åren mellan 2003 och 2005 kunde tjäna stora pengar på.

Sajten hade för ett år sedan 255 000 registrerade spelare, men vad de här spelarna omsatte i reda pengar är höljt i dunkel. Sajten drevs officiellt av bolaget EPR Investment i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna och ingen information om verksamheten är offentlig.

Men det var av allt att döma en lönsam affär för de anonyma ägarna hemma i Sverige.

Sju miljoner skattefritt
Dokument som Ekot tagit del av visar på hur en av ägarna bakom bolaget, som själv ägde fem procent av EPR Investment och som också pekas ut som delansvarig för själva driften av Multipoker, kunde kvittera ut sju miljoner kronor skattefritt som ägarutdelning under inkomståret 2005.

Pengarna fick han tillgång till via ett utländskt bankkonto och inkomsten redovisades aldrig i Sverige.

Efter att uppgifterna kommit ut om att Ekobrottsmyndigheten utreder Multipoker har flera av ägarna, enligt uppgift till Ekot, självmant gått in med rättelser till Skatteverket för att betala skatt på inkomsterna de tidigare inte redovisat.

Det handlar om utdelningar till aktieägarna i bolaget och även om vinsten från försäljningen av Multipoker i fjol då det såldes för motsvarande 120 miljoner kronor till Party Gaming, ett av de större spelbolagen på Nätet.

It-företag i Skara
Bolaget på Jungfruöarna ska enligt Ekobrottsmyndigheten bara ha varit en fasad. Den verkliga marknadsföringen och driften ska ha skett från ett it-konsultföretag i Skara.

Bolaget har under flera år anlitats av företag på orten bland annat för att konstruera hemsidor. Några av personerna bakom Skaraföretaget som också förekommer i Ekobrottsmyndighetens utredning är idag skrivna i Thailand och på Cypern.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".