Ungdomar får arbete istället för straff

Unga som begår allvarliga eller upprepade brott ska från och med årsskiftet få arbeta istället för traditionella påföljder som exempelvis böter.

I Stockholm samlas på torsdagen företrädare från rättsväsende och socialtjänst från hela landet för att förbereda sig för ett nytt arbetssätt som ska göra det lättare att bryta början på en kriminell karriär.

En modell som lyfts fram som förebild har utvecklats i Tyresö av Ann Näfver på socialtjänsten. Hon tycker att det viktiga är att se de unga som en resurs och inte en belastning.

– Man känner att man är en del i samhället. Det är ju ofta så i skolan för de här ungdomarna att de hamnar lite utanför. Här blir de faktiskt en del i gänget och känner sig behövda. Kommer de inte får arbetsgivaren ringa och fråga var de är. Då blir man plötsligt viktig, säger hon.

26 ungdomar i Tyresö har hittills gått igenom programmet och bara tre har återfallit i brott.

Gäller från årsskiftet
Från och med årsskiftet blir ungdomstjänst som det kallas det en egen påföljd i rättssystemet som måste finnas i alla kommuner. Oavlönat ideellt arbete ska ersätta andra straff som böter eller att bli inlåst med andra kriminella.

I Tyresö har de unga fått arbeta med hemlösa, med funktionshindrade, samla in pengar till Lettland eller arbeta i församlingar, bland annat med att bära kransar och stödja anhöriga vid begravningar. En uppgift som påverkar dem mycket djupare än vad en inlåsning skulle göra, säger Ann Näfver.

– Det gör att man får ta fram sidor i sig själv som man ibland tycker är lite mer besvärliga eller arbetsamma därför att man konfronteras med sin egen ledsenhet och sin egen empati. Det förändrar dem på ett annat sätt, säger hon.

Måste tala med psykolog
De som döms till ungdomstjänst måste också gå till en psykolog och gå till botten med sin brottslighet och eventuella missbruk.

Ann Näfver ska nu ägna hösten åt att utbilda företrädare för socialtjänsten runt om i landet att bygga upp egna program för ungdomstjänst.

Att ungdomstjänsten ska bli obligatorisk är redan beslutat av riksdagen och reformen kommer att genomföras hur det än går i valet.

Fp vill ha bort 15-årsgränsen
Johan Pehrson, folkpartiet, som är ordförande i justitieutskottet tycker att det är bra att det blir likvärdiga straff för unga som begår brott var de än bor. Men han vill ha bort den nedre åldersgränsen.

– Fortfarande lämnas ju alla de unga människor under 15 år som hamnar i kriminalitet utanför den här reformen. Det tycker vi är beklagligt.

Men detta är ju en påföljd så då kan det väl inte gälla ungdomar som är under 15 år som inte är straffmyndiga?

– Vi menar att polisen ska få som huvudregel att utreda alla brott. Vi tycker också att det är viktigt att man kan pröva ansvarsfrågan också för unga människor i domstol om så behövs, säger Johan Pehrson.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".