Ny metod för att få fram stamceller

Amerikanska forskare har tagit fram en ny metod för att få fram stamceller utan att skada embryot. Uppgifterna publiceras i tidskriften Nature på torsdagen. Thomas Perlman, professor i utvecklingsbiologi, menar att uppgifterna snarare får betydelse för den infekterade debatten kring stamceller än för den verkliga forskningen.

– Nu är det här för de flesta inget problem eftersom de här befruktade äggen ändå kasseras, och alla ägg kan inte användas för själva befruktningen som görs på de här klinikerna. Så jag ser inte det här som ett forskningsmässigt stort steg, det är mer intressant för dem som anser att det finns etiska problem med den teknologi som man använder i dag, säger Thomas Perlman.

Används för att fram stamceller
I dag används embryon som blivit över vid konstgjord befruktning för att ta fram stamceller.

Men i många länder, däribland USA och katolska länder driver religiösa grupper tesen att det är oetiskt att forska på mänskliga embryon eftersom man anser att mänskligt liv görs till en slags råvara.

Men den nya forskningen skulle alltså kunna göra det möjligt att komma runt problematiken. Då skulle embryon som ska användas vid konstgjord befruktning först kunna användas för att få fram stamceller och sedan inplanteras samma embryo i en kvinna för att utvecklas till ett barn.

Kan ge upphov till etiska problem
Men den nya metoden kan ge upphov till nya etiska problem menar Thomas Perlman.

– Men om inte tekniken är perfekt utvecklad, och det måste man ställa sig frågan om det någonsin går att göra, ställs man inför andra etiska problem. Man kan inte riskera att man har problem vid konstgjord befruktning som riskerar att skada embryot, eller att minska sannolikheten att en lyckad befruktning sker. Det tror jag blir orimligt att utsätta de kvinnor som genomgår konstgjord befruktning för, då tror jag att man skapar nya problem snarare än att man löser dem, säger Thomas Perlman.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".