Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minst sju döda i nytt attentat i Israel

Publicerat tisdag 16 juli 2002 kl 16.56
Minst sju israeler dödades i ett attentat mot en buss på Västbanken på tisdagseftermiddagen, och ett 30-tal personer skadades.
Buss 189, fullsatt med ultraortodoxa judar, var på väg från ett samhälle utanför Tel Aviv till en judisk bosättning på Västbanken. Den hade skottsäkra rutor och följdes av vakter i bil, men när två eller tre sprängladdningar detonerade på vägen tvingades bussen stanna. Passagerare som lämnade bussen i panik besköts av en eller flera gärningsmän. Gärningsmännen var klädda i israeliska arméuniformer, och lyckades, efter att ha beskjutit bussen på nära håll, fly i riktning mot Nablus, Västbankens största palestinska stad. Fatah tog på sig skulden Den israeliska regeringens talesman skyllde direkt attentatet på den palestinska myndigheten. I ett telefonsamtal till israelisk radio ska Arafats al-Fatah-rörelse ha tagit på sig skulden för dådet, men också den palestinska rörelsen PFLP ska ha sagt sig ha utfört det. I december förra året inträffade en liknande attack på samma plats. Då dödades tio israeler. De senaste tre veckorna har varit relativt lugna på den israeliska sidan. Israels hårda svar på tre attacker i juni har medfört en paralysering av Västbanken - två miljoner palestinier lever under militärstyre och undantagstillstånd. Möte i New York om Mellanöstern inleds På tisdagen inleds samtidigt ett möte på hög nivå i New York om Mellanösternkonflikten. USA:s utrikesminister Colin Powell möter FN:s generalsekreterare Kofi Annan, EU:s utrikesansvarige Javier Solana och Rysslands utrikesminister Igor Ivanov för att få stöd för en hjälpinsats för palestinierna under de kommande tre åren. På onsdagen möter Colin Powell så sina kolleger från Egypten, Saudiarabien och Jordanien. Från arabiskt håll kommer förmodligen ett förslag om hur en palestinsk stat ska kunna bildas redan under nästa år. ICG lägger fram omfattande fredsplan Samtidigt lägger idag den internationella krisgruppen ICG, där Finlands förre president Martti Ahtisaari sitter ordförande, fram en omfattande fredsplan som i stora drag går ut på att internationella fredsstyrkor under USA:s befäl placeras ut i krisområdena. Målet ska vara bildandet av två parallella stater, så som också USA förordat. Däremot tar ICG inte ställning för eller emot palestiniernas och israelernas valda ledare, utan räknar med att omvärldens och hemmaopinionens tryck blir omöjligt att stå emot. Gruppen föreslår också vissa landbyten. En del av Västbanken bör tillfalla Israel som måste avstå lika mycket av sitt territorium någon annanstans. Tvistefrågan Jerusalem bör lösas så att staden delas. Men gamla staden bör stå under internationell förvaltning med en egen, internationell polis.
Maria Persson Löfgren, Jerusalem, och Christina Gustafsson, Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".