Ola Ramstedt.

Ramstedt nekar till mutanklagelse

På torsdagen förhördes Skandias tidigare personaldirektör Ola Ramstedt i den pågående rättegången om lyxrenoveringar i Skandias fastigheter. Enligt åklagaren var det Ola Ramstedt som godkände att Skandia betalade en felaktig faktura på 17,5 miljoner kronor, och han ska ha mutat vd:n för Skandias fastighetsbolag med förmåner för över sex miljoner. Men Ola Ramstedt förnekade att det rörde sig om mutor.

– Jag håller med om att det är oerhörda belopp, men man måste sätta det i sitt sammanhang, vilka ersättningar som utgick. Jag vill gärna ha nämnt det, för när jag sitter här idag och ser de beloppen, så ryggar jag också, men det var så på den tiden, sa Ola Ramstedt.

En gratifikation på två miljoner och en extra pensionsinsättning på över fyra miljoner. Så såg mutan ut, enligt åklagaren Peter Nilsson.

Ola Ramstedt menade å sin sida att det bara handlade om skälig ersättning, bland annat för att vd:n för fastighetsbolaget fortsatte att arbeta på deltid efter sin pensionering.

Kammaråklagare Peter Nilssons förhör i dag handlade mest om den omtalade fakturan på 17,5 miljoner kronor, betalningar för lyxrenoveringar av nio lägenheter som ägdes av Skandia.

Renoveringarna skulle betalas av de Skandiadirektörer som bodde i lägenheterna. Ändå var det bolaget Skandia som stod för kostnaderna.

En som slapp betala sin lyxrenovering var Ola Ramstedt själv, som fått en stor våning på paradgatan Strandvägen i Stockholm.

Men han reagerade inte på att fakturan till honom aldrig kom.

– Som jag sagt tidigare var ju min lägenhet inte färdig. Det var först i augusti-september 2002 som den var färdig.

– Men du insåg väl att den här fakturan bland annat skulle innefatta din lägenhet, var det inte så, undrade åklagaren, Peter Nilsson.

– Om det fanns någon överhyra att reglera så skulle den ingå, ja, sa Ola Ramstedt.

– Och då fanns det ju en möjlighet att du kanske skulle få en kostnad av det här sedan, också, sa åklagaren Peter Nilsson.

– Vid den tidpunkten hade jag ju fått en hyreshöjning, en ordentlig hyreshöjning, och dessutom var det ju inte färdigrenoverat, så jag reflekterade inte över frågan, sa Ola Ramstedt.

Sören Granath

soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".